Pazartesi, Aralık 05, 2011

AŞURE

AŞURE

Derler ki her genç kız annesinin aşure ayında bir aşure yapması gerekir. Nedendir bilmezdim. Google amcaya danıştım. İslam'dan museviliğe kadar birçok dalda Aşure ile ilgili bilgilere rastladım. İnsanların beslenme alışkanlıkları; yaşadıkları zaman, yer, coğrafi koşullar, ekonomik durum ve dini inanış gibi bazı nedenlerden etkilenmektedir.  

Mesela, aşure kelimesinin aslı “âşûrâ” imiş.Kameri takvimine göre kurban bayramından sonraki ay olan muharrem ayının onuncu günü ve bir gün öncesinde ve sonrasında tutulan orucun, meleklerin, peygamberlerin, şehitlerin ve Salihlerin ibadetleri gibi sevap kazanacağı söyleniyor. O gün akraba ziyaretleri yapılır, fakir insanlar ve çocuklar sevindirilir,  eve ufak-tefek erzak alınır, bol- bol dua edilir.

Hz Musa nın Kızıldeniz i geçmesi ve firavunlara helak olması,sonradan da kurtulması
Hz İsa nın doğumu, Ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkması
Kıyametin bu gün kopacağına inanılması

Ancak, bizim en çok bildiğimiz, Hz Nuh'un gemisinin tufandan kurtulup suların çekildiğin de Cudi dağına oturduğu gün olduğudur. Yine bu inanışa göre Hz.Nuh gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp sulu bir yiyecek pişirilmesini söylemiş.Tufandan kurtulanlar da içtikleri bu tatlı çorba ile bayram etmişler.O günün anısına da bu tatlı çorbanın yapımına devam edilmiştir.
 
Az miktarda malzemenin pişirilmesine rağmen çok bereketli olan arşenin bu özelliğini pişirince ;
 
Aşure can a can katar pişirince bir köye yeter   


Bugün 5 Aralık Pazartesi, Aşure ayı başlıyor. Akşam ben de bir genç kız annesi olarak Aşuremi pişirip sevdiklerimle paylaşacağım. Şimdiden afiyet olsun :)
Malzemeler 
2 su bardağı Buğday
1 su bardağı Nohut
1 su bardağı Kuru Fasulye
1 su bardağı Kuru Üzüm

1 çorba kaşığı Kuş Üzümü
3-4 adet İncir
5-6 adet Kuru Kayısı
1 su bardağı kabuksuz badem içi ve fındık
4 su bardağı Şeker
1 yemek kaşığı karanfil
1 portakal kabuğu

10 - 15 su bardağı Su

Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
Tarçın, nar taneleri, hindistan cevizi
Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

Buğday tanelerini iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık
1-2 saat kadar kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu pelte kıvamına gelmek üzereyken ince doğranmış portakal kabuğu, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla badem, fındık, kuru üzüm, karanfil ve ince doğranmış kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.

Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, hindistan cevizi, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
 

Hiç yorum yok: