Çarşamba, Mayıs 16, 2012

ASPENDOS / TURANDOT


19.Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 14 Haziran 2012 Perşembe akşamı, saat 21:00'de "Operaların Şahı" yorumunu paylaşabileceğim "Turandot" ile açılış yapıyor. Puccini'nin bu 3 perdelik dev eserin librettosu giuseppe adami ve renato simoni tarafindan kaleme alinmis, kendisinin ve belki de opera tarihinin en güzel yapıtlarından biri. İtalyan besteci bir Uzakdoğu hayranı olmanın ötesinde insanlarını da çok iyi özümsemiştir. Bu da eserlerine fazlasıyla yansımaktadır. Ayrıca 20.yy klasik müzik temalarını da esere taşıması, Turandot, Puccini’nin ölümünden 1 yıl kadar sonra sahnelenir. Son perdenin birinci sahnesinden sonrası, notlarından yararlanılarak arkadaşı Franco Alfano tarafından tamamlanır. 25 nisan 1926'da Milano La Scala Operasi’nda ilk sergilenişi esnasında ünlü orkestra şefi Arturo Toscanini, tam o anda performansı durdurarak seyirciyi bir süre sessizliğe davet ettikten sonra eseri tamamlamıştır. Birinci perdenin sonuna dogru Calaf’ın "non piangere, liu!" (aglama liu!) diye başlayan aryası, müzik tarihinin en görkemli anlarını yaşadığınızı hissettirecektir. Ayrıca Maria Callas’tan http://www.youtube.com/watch?v=4B2fHjqLvmE&feature=fvwrel  kaydını dinlemenizi öneririm.

Hikaye, Çin Prensesi Turandot'un kendisi ile evlenecek kişiyi seçmek için sorduğu ve başarısız olmaları halinde cezasının ölüm olduğu bilmeceleri Calaf’ın doğru yanıtlaması üzerine kurgulanmıştır. İşte meşhur bilmeceler:

Gecenin gelmesi ile ortaya çıkan, kanatlı hayalete benzeyen, güneşin doğmasıyla kaybolan şey nedir?
* UMUT
Aleve benzeyen, ölüm yaklaşinca akan, zafer ihtirasini doruğa çıkaran, gün batımı renkli şey nedir?
* KAN
Hem buz, hem ateş olup, özgürlükten köleliğe sürükleyen, tutsaktan kral yaratan kimdir?
* TURANDOT

İzmir Devlet Opera ve Balesi ekibine, Orkestra Şefi’ne ve büyük bir ciddiyetle bu ekibe eşlik etmek üzere aralarında sahne alacak, Antalya Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu’na başarılar…

Hiç yorum yok: