Cuma, Mart 08, 2013

Dünya Emekçi Kadınlar Günü


Günaydın,
Öncelikle yaşamlarını topluma ve dünyaya bir değer katarak geçiren tüm kadınlarımızı bu anlamlı günde kutluyorum. Emeklerinize sağlık...  

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılmasında, nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için özel bir gündür. Günümüzde 8 Mart, içi boşaltılmış biçimiyle de olsa, “Uluslararası Kadın Günü” olarak artık dünya ölçüsünde genel bir kabul görüyor. Bu nedenle, bugüne ait notları ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla bu kapsamda hazırlanmış etkinlikleri paylaşmak isterim.  

TARİHÇE

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda tarih 8 Mart, adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

ETKİNLİKLER

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın sivil toplum örgütleri ile birlikte organize ettiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kadınlar Günü’nde, Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor projesinde yer alan amatör tiyatrocu kadınlar, yeni oyunları “Çekiyorum Gülümseyin”i saat 14.00’de ABT Kültür Salonu’nda kadınlar için sahneleyecek. CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kadının Dünyadaki ve Türkiye’deki Yeri’ konulu konferans saat 16.00’da AKM’de düzenlenecek. Yavuz Özcan Parkı’nda ise Emekçi Kadınlardan El Emeği Kermesi gerçekleştirilecek.








Hiç yorum yok: