Pazartesi, Eylül 10, 2012

Savaş Çocukları için




SAVAŞ ÇOCUKLARI İÇİN PEDAL ÇEVİRİYORLAR

Ağustos ayı ortasında sıcak mı sacak bir Antalya günü spontan gelişen organizasyon zinciri sonucu evimizin kapılarını iki pırıl pırıl genç misafire açtık. Tom Nelson ve Phil Saunders. Antalya’da 2 gün konakladıktan sonra yollarına devam edeceklerdi. Peki kimdi bu gençler?

Tom Nelson ve Phil Saunders’ın 17 Mart 2012 de İngiltere’de başlayan hikayesini paylaşmak istiyorum. Çok ulvi bir amaç için uzun bir yola çıkıyorlar. “Savaş Çocukları”na yardım topluyorlar. Planları toplam 2 yıl içinde Dünyayı bisikletleri ile dolaşmak. Bu seyahatin içinde müziğin de yardımı ile insanları çocukların savaşlarla ne kadar kötü durumda bıraktıkları konusunda bilinçlendirmek yer alıyor.

Planlarına göre 30.000 km.nin üzerinde yol ve 26 ülke katedecekler.

İngiltere’de üniversiteyi bitirdikten sonra dünyanın yozlaşmış yapısına bir katkıda bulunmak isterken kendilerini bisikletleri ile dünya turuna çıkmak üzere bulan gerçek hayırseverler.  Sponsorları var yolculukları boyunca onlara destek veren. Yolculukları boyunca tanıştıkları insanların ve yolculuklarını takip eden insanlarla iletişim halinde kalabilmeleri için bir web sitesi oluşturmuşlar. www.daringdynamos.com

Belirlenmiş bir rota olmasına rağmen zorunlu nedenlerle değiştirdikleri rotalarını ilerledikçe işaretliyorlar harita üzerinde. Web sitelerinde ilginç video ve fotoğraflara yer vermişler. Gerçekten çok keyifle izleyebilirsiniz. Her ikisi de fotoğraf ve film çekmeyi seviyorlar. Amaçları tüm yolculuklarını video ve fotoğraflarla da belgelemek. Her uzun molalarında web sayfalarını revize ediyorlar.
30.000 km. pedal çevirirken bir yandan da ülkelerin müzikleri üzerine deneyimlerini geliştirmeyi hedefliyorlar. Müziğin paylaşılan bir sevgi olduğuna ve kültürel bağlar oluşturulacağını düşünüyorlar.
“İnanıyoruz ki müzik, yol boyunca bize çok kapı açacaktır.”
Gezinin asıl amacına gelirsek karşımıza çok etkileyici bir tablo çıkıyor. Çocuklar...  Savaş Çocukları... Devletler, büyük güçler savaşıyor ama düşünmüyorlar hiç bu arada tüm yakınlarını, yaşadıkları evlerini, okullarını yitiren o masum çocuklara ne oluyor? Hayat mücadelesine çok erken ve çok geriden başlıyorlar. Hem de ne koşullarla mücadele ederek. Tom Nelson ve Phil Saunders seyahatleri boyunca, savaşlarda çocukları kazanabilmek için Just Giving yardımı ile birikim yapıyorlar. http://www.justgiving.com/teams/daringdynamos adresinde yardımların nasıl toplanıp nereye gittiği anlatılıyor.
Maalesef üzücü gerçekler var.

·         5 yaşın altındaki 2.7 milyon çocuk Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki savaş nedeniyle öldüler.
·         Afganistan'da dünyaya gelen her 4 çocuktan biri 5 yaşından önce ölmektedir
·         2 milyon Iraklı çocuk 2003 yılından beri evlerini terk etmek zorunda kaldılar.
·         300.000 'den fazla çocuk şu anda dünyada savaşlarda savaşmak zorunda bırakılmaktadır.
Savaşları çocuklar başlatmıyor. Neden en çok zarar gören onlar oluyor! Evler, aileler, okullar ve toplumlar paramparça ediliyor. Bu çocukları savaşın etkilerinden  kurtarmak ve yeni bir hayat kurma şansı vermek gerekiyor. İşte Tom ve Phil de “War Child” – Savaş Çocukları uluslararası organizasyonu için pedal çeviriyorlar. Kongo, Afganistan, Afrika, Irak ve Uganda'da savaş mağduru çocukları hayata kazandırmak için gönüllülerden kurulu ekipler,  yerel yönetimlerin destekleri ile çalışıyorlar.

·         Okulların yeniden yapılması,
·         Cezaevlerindeki çocuklara hukuki yardım sağlanması,
·         Savaşın ardından evsiz kalan çocuklara yeni yuvalar kazandırılması,
·         Çocuklara psikolojik danışmanlık ve
·         Geleceklerini kurtarabilmek için meslek eğitimleri sağlanması...

Milyonlarca gönüllü çalışıyor bu konularda. Devlet büyüklerini çocuklara yatırım yapmaları konusunda ikna etmek için çözümler üretiyor, organizasyonlar yapıyorlar. Ve tüm bu çalışmalar, sanatçıların büyük destekleri ile birlikte yürüyor. www.warchild.org.uk

Savaş Çocukları Ve Müzik


Savaş Çocukları için Elton John’dan Pavarotti’ye, U2’ dan Boy George’a uzanan yelpazede
dünyada efsane olmuş müzisyenler biraraya gelip yardım çağrısında bulunuyorlar.

War Child efsanevi ilk albümü olan 'Yardım' ile Oasis, Blur, Radiohead, Massive Attack, Paul Weller, Noel Gallagher ve Sir Paul McCartney bir araya gelmiş ve daha resmi olarak yayımlanmadan en hızlı indirilen albüm rekoru kırmışlardır.

Bu ve benzeri organizasyonlar ile kendi istemi dışında savaş ortamında yer alan çocukların hayatları kurtarılmaya çalışılıyor. Aslında konu hayat kurtarma ve yeniden düzen kurma aşamasına gelmeden önce devletler ve milletler hırslarını masa üstünde çözüp, insanların barış içinde yaşamalarını sağlasalar, olmaz mı?

Güneydoğu’da yaşananları düşünüp kıssadan bir hisse çıkartabilecek miyiz sizce?

Sevgi ve barış dolu günlere...




Hiç yorum yok: